De archetypes van de vrouw met bekkenklachten

Door Jennifer

Een vrouw die een probleem heeft in haar bekken, welke chronisch is, heeft een disbalans in haar systeem. En met systeem bedoel ik haar fysieke lichaam, haar emotionele en mentale welzijn. Er is geen balans tussen stabiliteit en flexibiliteit.

Deze vrouw mist het contact met haar fysieke lichaam, de aarde energie. Ze voelt zich wellicht niet welkom op aarde. Ze voelt zich niet stabiel, niet veilig. Ze heeft het lastig met het accepteren van alles wat zich voordoet in het leven. Ze voelt zich niet geaard. Terwijl dit juist belangrijk is. Het geeft je gronding, oftewel een veilig fundament. Dan kan ze in vertrouwen gaan en verbinden met de levensbron voor energie.

Dit uit zich in klachten rondom en in haar bekken; haar heupen, billen en onderrug. Of in haar algehele botstructuur. De dikke darm of bijnieren functioneren ook niet correct. Die bijnieren produceren te veel cortisol wat voor een constante alertheid zorgt. Dit zorgt dat je gevoel wordt uitgeschakeld en niet in de ontspanning kunt geraken.

Het komt voort uit een disharmonie van de fijnstoffelijke energie. Deze kan niet stromen op het ritme of frequentie van de dans van het leven. Deze vrouw “be-lijft” niet. Haar wortel chakra, welke het centrum is van die fijnstoffelijke energie in haar bekken kan niet zorgen voor haar lijfsbehoud. Het blijven leven. Haar oer-vertrouwen is nihil, ze ervaart geen verbondenheid met de natuur en haar doorzettingsvermogen is uitgedoofd.

Deze vrouw, welke een onbalans heeft in haar bekken, is bang om te leven. Ziek worden of de dood is een grote angst. Ze mist visie, ze weet niet wie ze is en waar ze voor staat. Haar dromen, doelen, hoop, wensen en ambitie zijn verdwenen of heeft ze nog niet ervaren. Het ontbreekt haar aan persoonlijke missie of beweging die ze opgang wilt laten komen in de samenleving.

Dit uit zich in gebrek aan energie of levenskracht. En anderen merken dit op aan agressief en/of defensief gedrag; zich aangevallen voelen. Woede, angst en onveiligheid lijken in haar verankerd te zijn, ook al weet ze dit te maskeren. Maar haar overgewicht en hebzucht kan ze niet verbergen.

De rol die deze vrouw aanneemt in haar leven is die van de “zielige slachtoffer” welke te afhankelijk is. Maar het kan zich ook uiten in de “overbezorgde moeder”. Die te veel zorgt, die zich super (te) verantwoordelijk voelt. Ze is over-beschermend bezig. Verliest zichzelf in het medeleven naar anderen. Dringt zichzelf (of anderen) een gezonde levensstijl op. Wilt voor alles en iedereen de donkere tijden aangenaam maken, de rots in de branding of die stevige wortel zijn. Heeft voor alles en iedereen een oplossing. En geeft continu erkenning. Slaat de wijzer niet geheel door, dan stapt ze in de rol van de “evenwichtige moeder”.

Ook de voedende, reinigende en ontgiftende processen in haar bekken zijn verstoord. Die zich specifiek in de blaas en darmen plaatsvind. Ook de werking van haar nieren, geslachtsklieren (eileiders), voortplantingsorgaan (baarmoeder), geslachtsdelen en bloedsomloop zijn ontregeld. Haar schepping des levens werkt niet optimaal. Deed dit het wel, dan ervaarde ze vitaliteit, gezondheid en body awareness (lichaam bewustzijn).

Zou deze vrouw een bekken in balans hebben, dan zou ze zich als een “keizerin” voelen. Weten wie ze is, dat wat ze doet zou goed genoeg zijn. Ze zou overvloed ervaren op gebied van: voedsel, ontspanning, plezier, financiën en beweging. De emotie van dankbaarheid is voelbaar en wordt gemakkelijk getoond. Want ze ontziet zichzelf niet. Deze vrouw ervaart verbinding met haarzelf. Voelt waar haar passie ligt, haar creativiteit en seksualiteit stroomt. Bij een balans dan zou er overvloed aan vreugde zijn en stond ze in contact met haar emoties. Ze zou grenzen creëren en deze beschermen. Overvloed, sensualiteit en welzijn ervaren.

Daar en tegen zou de tegenovergestelde archetype “martelaar” zich kenmerken met gevoelens van schuld en schaamte. Zichzelf straffen en onnodig kritisch zijn. Veroordelend zelfs. En anderen moeten zich ook miserabel voelen, net als zijzelf. Deze vrouw zet zich af van simpel plezier als een vorm van zelfboete. Ze voelt zich onwaardig voor vreugde en als ze dit wel zou ervaren dan wil ze zich ontzien en voelt ze zich schuldig. Ze kan ook goed de schuld op anderen steken en leed om zich heen veroorzaken.

Klachten en problemen die te wijten zijn aan een energetische storing, waarvan het sacraal chakra niet optimaal actief is, uiten zich in: gefrustreerd zijn door geen genot of welzijn ervaren. Verlangen hebben of juist gemis en verlies ervaren. Maar ook: jaloezie, gewelddadigheid, arrogantie, zelftwijfel, haat, hebzucht, onverschillig zijn, zelf gecreëerd lijden, emotionele en/of seksuele problemen, pijn in onderrug, menstruatie- & baarmoederklachten kunnen ontstaan.

Dit uit zich vaak in een vrouw met een gesloten persoonlijkheid, of een eenzaat. Of het tegenovergestelde gedrag: dramaqueen dat zich aan anderen vastklampt en seks voor erkenning heeft.

Werk je naar een bekken in balans, dan zul je gaan ervaren dat je weet wie je bent en wat je doet goed genoeg is. Dan associeer je je eigenwaarde niet met wat je hebt of wat je doet, maar hoe je naar jezelf kijkt. Dan creëer je gezonde grenzen om je vitaliteit te beschermen. Omdat het je je geboorte recht is om te mogen leven en plezier te hebben.

In mijn jaartraject leer ik je hoe je die “keizerin” of die “evenwichtige moeder” kunt worden.

Via de FEM-methode die als een rode draad door het Pelvic Health Yoga Programma loopt, bezit jij straks alle wijsheid die je nodig hebt om een vitalere, stralendere vrouw te zijn.

En gaan jouw bekkenklachten tot het verleden behoren.

Over de auteur

Jennifer  -  Pelvic Health Yoga Instructeur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>