Imbolic: feest van Brigida

Door Jennifer

Of Maria Lichtmis….

Binnenkort is het een bijzondere dag. Dan is het 2 februari en het is dan Imbolc feest. 
“Feest van wie?” Hoor ik je denken.

Het feest van Brigida: het feest van de bevruchting van de aarde in het nieuwe zonnejaar. (En het is ook Maria Lichtmis.)

Ik wist het ook niet. Het is dat ik verleden jaar een Maya kalender agenda had en daarin dus diverse jaarfeesten stonden.
Ik heb het tzt dus ook moeten opzoeken, want zowel over Imbolc als Maria Lichtmis wist ik helemaal niets af. Ik heb dit niet mee gekregen tijdens mijn opvoeding.

Het is dus een feestdag die gaat over bevruchting, zuivering, ontkiemen, Moeder Aarde en de buikholte van de vrouw!
Hoe mooi is dat? Fantastisch toch? Daar mogen we eigenlijk veel vaker bij stil staan. Over hoe ons vrouwelijkheid ons dient.

Zuivering.
De naam Imbolc komt voor het eerst voor in het vroegmiddeleeuwse Ierse verhaal Tochmarc Emire, de bekoring van Emer door de held Cu Chulainn, dat in de tiende of elfde eeuw werd geschreven. De hoofdfiguur Emer noemt Imbolc het begin van de lente, wanneer de eerste ooien (vrouwelijke schapen) gemolken worden. In de Sanas Chormaic, een vroeg-tiende-eeuwse woordenlijst, wordt de naam Imbolc verklaard als schapenmelk. Het laatste deel van het woord verwijst taalkundig ongetwijfeld naar melken, dat mogelijk gebaseerd is op een oudere Indo-Europese woordstam, die zuivering betekent.

De rituele zuivering was wellicht de bedoeling van het Imbolc feest.
Imbolc is immers de periode waarin afscheid wordt genomen van het oude jaar en de voorbereidselen getroffen worden voor het nieuwe jaar.
Ook in het klassieke Rome was de Februarius mensis de maand van de rituele zuivering. Het Latijnse woord februa betekent overigens zuivering. In heel wat streken in Europa wordt er nog steeds grote schoonmaak gehouden in februari.

Godin voor vroedvrouwen en kruidenvrouwen.
Terwijl de Germanen Nerthus vereerden als moedergodin, richtten de Ierse Kelten zich tot Brigid. Zij staat nog steeds centraal in het Imbolc feest.
De Ierse Brigid (Bridget, Brid, Bride, Brig, Brigante of Brigandu) en in onze streken Brigitta of Brigida genoemd, was wellicht in oorsprong een vuurgodin, zoals de oorsprong van haar naam Breo saigit (vuurpijl) doet vermoeden. Zij is het type voorbeeld van de drievoudige godinnen die overal ter wereld voorkomen. In de legende is zij de godin-muze van priesters en dichters, de godin van soldaten en smeden en de godin van vroedvrouwen en kruidenvrouwen. Zij bewaakte de drie vuren van inspiratie, smeedkunst en heling.

Andere namen en de betekenis: in de buik.
Andere namen voor Imbolc zijn: Maria-Lichtmis, Lupercalia, Feest van Brigitta, Oimelc, Feest van de Maagd, Festival van de melk, Anagantois, St.Brigidday. Sommigen melden dat het woord Imbolc een afleiding is van het Keltische woord ‘bolc’ of ‘bolg’, hetgeen ‘buik’ betekent. Imbolc zou dan ‘in de buik’ betekenen. Met de ‘buik’ wordt Moeder Aarde bedoeld, uit wiens ‘buik’ ofwel akker, alle leven weer naar boven zal komen.
Binnen in haar ontkiemen de zaden die zijn gezaaid, en gauw zullen groeien tot prachtige planten en bloemen.


En ik heb echt het gevoel dat vrouwen dit mogen weten. Van hoe vroeger de vrouw met haar bijzondere kwaliteiten werd geëerd. Hier mogen we echt naar terug. Ik vind dit jaarfeest toch wel helemaal bij mijn werk passen als Pelvic Health Yoga instructeur.

Vind jij dit ook? Deel dan dit blog, en laat de energie haar werk doen. 🙂

En bij deze deel ik ook graag mijn online programma’s:

Bekkenbodem Basis Training. Voor gezonde bekkenbodemspieren. De basis beginselen leg je door diverse pijlers toe te passen. Deze bestaan uit juiste lichaamshouding, afstemming met ademhaling, correcte manier op/ontspannen en de stand van het bekken.

Pelvic Health Yoga Programma een jaartraject waar de Bekkenbodem Basis Training wordt uitgebreid met nog veel meer! Denk aan Strength & Stability yoga, Chakra yoga, Hormoon yoga, afstemmen op je menstruatie cyclus en de maan icm yoga, natuurlijk helende eetbare kruiden en remedies, en nog veel meer…..

En wil je meer weten over dit vrouwenfeest? Via deze website kun je een prachtig magazine downloaden via als eerste editie gewijdt is aan Imbolc. Echt de moeite waard.

Een fijn feest van Brigida toegewenst.

Veel interne wijsheid, awareness en yoga groetjes: Jennifer Neupane-Duin

Over de auteur

Jennifer  -  Pelvic Health Yoga Instructeur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>